2 Nisan 2008 Çarşamba

Oğuz Savaş

Ülkerspor altyapısında takip ettiğim adamlardandı, o zamanlar büyük rekabet içindeydi hatta Semih Erden^le, fiziksel özellikleri dolayısıyla genç Semih^i bir kenara sıyırıp atardı ancak üst düzey basketbola geçerken epey bir zorlandı..

Altyapıda Oğuz "Winnie The Pooh" Savaş, tombul denebilecek bir oyuncuydu ve göbekli yapısıyla genç ve sadece uzun olduğu için basketbol oynatılan çelimsiz uzunları ezebiliyordu, hatta onları iterek potadan uzaklaştırabildiği için iyi savunma yapıyor görünümü de veriyordu.. Ancak günümüz "üst düzey" basketbolunda Oğuz resmen savunmada yokları oynuyor, bunun sebebi kısa kolları ve hantal fiziği (bazen çok hızlı hareketler yapsa da) yüzünden bir tehdit oluşturamaması..
Rakip uzunlar da artık fiziksel olarak onun kadar sağlamlar ve genelde daha uzun oyuncular, uzun olmayanların da şut tehditi var.. Oğuz ise şut atabiliyor ancak çok yavaş şut kullanıyor ve bu özellik yok denecek seviyeye düşüyor (hala şut attığında kızdığımız adamlardan), pivot hareketlerini iyi yapabiliyor ancak rakipler genelde bitirme noktalarında bloklayabiliyorlar, yavaş ve hantal.. Altyapıdaki gibi rakibi potaya sokmakta da epey zorluk çekiyor, ikili sıkıştırmalarda pas kabiliyeti günden güne gelişse de hala seviyenin altında..
Kısaca Oğuz^a bakınca yetersiz bir uzun görüyorum, henüz çok genç ve kendini geliştirebilir ancak Vidmar^ın hakkını yemeyelim, bu gelişimde onun yeri daha yukarıda olacak gibi gözüküyor.. Fenerbahçe^nin Oğuz^u ilk beşten çekmesi Euroleague için daha yerinde olur, Ömer Aşık gibi bir savunma canavarının pivot hareketleri için özel bir hoca tutsunlar, Semih^i de 3.5-4 oynayacak hareketliliğe ve şutör bir yapıya kavuştursunlar, seneye Euroleague kazanmak zor olmaz.. Bu oyuncular çok genç, hala biçimlendirilebilirler ancak Tanjeviç ile bu ne kadar olur bilemiyorum, 25^inden sonra değişen oyuncular gördükten sonra bu körpeleri adam gibi geliştirmek gerektiğini düşünüyorum.. "Bu saatten sonra Semih nasıl şut atsın, iki metreden çemberi ıskalıyor" derseniz size Mehmet ve Mirsad örneklerini verebilirim.. (Mirsad neredeyse 26^sında öğrendi)

Hiç yorum yok: