3 Nisan 2008 Perşembe

Ricky Rubio

Turkbasket’in haberine göre Joventud Badalona Nba’e gitmesi halinde Rubio’dan 6 milyon euro bonservis bedeli istemiş. 2009 draftına girmesi beklenen Rubio ise kulübünden anlayış bekliyormuş. Öncelikle Joventud’un bu tutumunda haklı olduğunu düşünüyorum. Avrupa takımlarının yetiştirdikleri genç ve yetenekli oyuncuları karşılığında neredeyse hiçbir şey almadan, bir de bu oyunculardan pek yararlanamadan Nba’a kaptırması haksızlık. Eğer Nba takımları bu oyuncuları istiyorlarsa bedelini ödemek zorundalar, artık onların da bonservis ödemeye başlaması gerekiyor.

4 yorum:

hayalmeyal dedi ki...

kesinlikle katılıyorum, avrupa takımları onların oyuncu fabrikası değil.

Unknown dedi ki...

Arkadaşlarım, öncelikle sizlere katılmıyorum bu konuda. Takımlar oyuncuların sırtından para kazanmamalı, zaten tüm düzenlemeler de bu yönde, oyuncuları satmak için değil başarılı olmak için yetiştiriyorsunuz, Bosman kuralına göre de sözleşmesi biten oyuncu ücretsiz olarak istediği takımla anlaşabiliyor. Futboldaki yeni düzenlemeye göre de sözleşme içi bonservis bedelleri oyuncunun oynadığı yıllarda aldığı ücrete göre belirlenecek, basketbolda da bu sistem yakındır. Takımlar oyunculardan değil, taraftarlarından ve sponsorluklardan para kazanmalı, reklam olayını ilerletmeliler. Bu çocuklara profesyonel olmaları için zorla uzun süreli kontratlar imzalatıyorlar ve süresi bitmeden gitmek durumunda kalınca da anlamsız paralar öneriyorlar. Avrupa kulüpleri değil sadece, dünyadaki tüm kulüpler oyuncu yetiştirme fabrikası ve öyle de olmalılar. Nba konusunda bir haksız rekabet oluşuyor ancak şunu belirtmekte fayda var ki Nba'de de bonservis denen bir uygulama söz konusu değil, oyuncular kontrat bedelleri ile takas olabiliyorlar ancak her ne kadar mümkün olsa da kontrat satın alma neredeyse hiç olmuyor. Kısaca oyuncu hakları söz konusu olduğunda Nba, Avrupa'ya oranla daha iyi durumda, çünkü oyuncular birliği sağlam bir organizasyon.. Belki Avrupa'dan oyuncu Draft etme konusunda biraz değişiklikler yapılabilir ancak ben yine de bonservis bedeli (belirlenen bir yetiştirme bedeli ödenebilir, altyapıdan gelen oyuncuya) denen olaya karşıyım, sonuçta gitmek isteyen bir oyuncunun da faydasını hiçbir takım görmemiştir. Yolcudur Rubio, bağlasan durmaz..

hayalmeyal dedi ki...

ben bir oyuncunun en büyük hedefinin nba olmasına da karşı çıktığım için belki, onlara oyuncu yetiştirilmesine de sıcak bakmıyorum. avrupa, nba takımlarının oyuncu fabrikası değil derken de bundan bahsediyordum, "onlar için" yetiştirilmiyor oyuncular. bir şeylerin değişmesi gerektiği kesin.

Unknown dedi ki...

Ben de bir oyuncunun en büyük hedefinin Nba olmasına kızıyorum ancak maddi anlamda bakarsak büyük bir uçurum var. Avrupa'nın en çok kazanan oyuncuları (Diamantidis, Ersan vs..) 2.5-3 milyon dolar alırken Nba'de Zaza Pachulia bile sezonu 4 milyon dolardan oynuyor. Böyle olunca da akılların Nba'de olması kaçınılmaz oluyor. Kızdığım çok şey var, Avrupa'da genç oyuncuları beraber oynatıp 4-5 sene sonrasında başarıyı hedeflemek mümkün değil artık. Mesela Fenerbahçe Emir-Gasper ikilisini genç aldı, iki sezon bu adamlar iyi performans gösterse üçüncüyü görmeleri mümkün değil. Bir de Nba-Cba gibi liglerden kaçıp Avrupa'da oynayan da çok oyuncu var, o konuda da bir düzenleme yapılması gerekecektir.